Home
Latvijas mākslas klasikas sērijā top grāmata par Jāzepu Grosvaldu

Latvijas mākslas klasikas sērijā top grāmata par Jāzepu Grosvaldu

Jāzeps Grosvalds (1891—1920), viens no ievērojamākiem un izglītotākiem latviešu māksliniekiem, Latvijas mākslas vēsturē raksturots kā klasiskā modernisma ievadītājs, kā nācijai būtisku tēmu atveidotājs kara un politisko krīžu posmā.

Eduarda Kļaviņa grāmata top sērijā “Latvijas mākslas klasika”, kas ērti uztveramā veidā ļauj iepazīt mūsu mākslas klasiķu darbus un to tapšanas apstākļus. Grāmata ietvers pilnu teksta tulkojumu angļu valodā un plašu reprodukciju klāstu. Grāmatas beigās būs atrodama arī laika josla, kurā latviešu mākslinieka dzīvi iespējams skatīt pasaules notikumu kontekstā, atklājot kopsakarības, paralēles vai vienkārši interesantas sakritības.

Gunara Saliņa dzejas izlase “Apmežosim Ņujorku” Kārļa Vērdiņa sastādījumā

Gunara Saliņa dzejas izlase “Apmežosim Ņujorku” Kārļa Vērdiņa sastādījumā

Saliņa dzejoļu sašķeltās pasaules izjūta viņu sarado ar daudziem citiem starptautiskā modernisma dzejniekiem, kuri attapās Ņujorkas “kausējamā katlā”, līdzi nesdami atmiņas par citām vietām, par kurām metropolē atgādina tikai kāds īslaicīgs acumirklis, kas izraisa atmiņu vīzijas.

Latviešu trimdas dzejas klasiķa Gunara Saliņa dzejas izlases izdošana ietilpst plašākā norišu sērijā, šopavasar atzīmējot Saliņa simtgadi. Dzejas izlasi būtiski papildinās Kārļa Vērdiņa sarakstītie priekšvārdi, tematizējot vēsturisko fonu, kurā Saliņa dzejoļi ir tapuši, kā arī uzrādot mākslinieciskas likumsakarības un Saliņa poētikas īpašības. 

Drīzumā gaidāms Džona Donna dzejas un apceru krājums "Cilvēks nav sala"

Drīzumā gaidāms Džona Donna dzejas un apceru krājums "Cilvēks nav sala"

Dzejas, apceru un lūgšanu krājuma sastādītāja Anna Auziņa: 16./17. gs. mijas angļu dzejnieks Džons Donns bija autors, kas izteikti atšķīrās no priekšgājējiem un spilgti izcēlās sava laika literatūrā. Donna oriģinalitāte iespaidoja laikabiedrus, lai gan reti kurš spēja pilnībā novērtēt viņa dzejas valodu.

Džonu Donnu latviski atdzejojuši: Aivars Eipurs, Edvards Kuks, Raimonds Ķirķis, Edvīns Raups, Gundega Šmite, Lauris Veips, Kārlis Vērdiņš. Tulkotājas: Ieva Lešinska, Anna Auziņa.

 

SKAITĻOŠANA

Es vakar apjautu tu neticēsi ,

Ka gadus divdesmit jau citur esi;

Vēl četrdesmit grimu atmiņās

Un četrdesmit cerot, ka tās turpinās;
Vēl simtu asarās, tad divus  nopūtās;
Tad tūkstoti neko viss apstājās,
Pie tevis doma vien; viss sajuka;
Tad vēl tūkstotis; tas arī paskrēja.

Garš mūžs tas nav, sauc drīzāk to

Par nemirstību pēcnāvē vai mirt var spoks?

Top jaunākais Ineses Zanderes dzejoļu krājums pieaugušajiem

Top jaunākais Ineses Zanderes dzejoļu krājums pieaugušajiem

Grāmatas redaktore Ieva Lešinska: “Ineses Zanderes jaunais, sestais, dzejas krājums “Stikla burtnīca” ir loģisks iepriekšējo turpinājums, tematikas un poētiskās domāšanas ziņā īpaši sasaucoties ar “Melnās čūskas maiznīcā” (2003) spilgti aizsākto un “Mantojumos” (2021) vēl jo spilgtāk izvērsto. Arī šeit dzejniece ver un caur sevi pārstrādā gan citu autoru tekstu, gan vēstures — piedzīvotas un iztēlotas — lappuses.”

 

zieds


katrs to redzot sacītu:
diemžēl
vai nu izbalējusī krāsa nedrošais kāts vai
padevīgo ziedlapu gatavība
nobirt pēc pirmā pieskāriena bet
diemžēl nē paldies nē
lasītājs sevi pazinis lappušu ziedā
neatvērt nepāršķirt
neuzzināt nenoplūkt nemirt